Filmtipp: The True Cost

Film Tip: The True Cost

Hvem betaler prisen for vores tøj? Med dette spørgsmål handler filmen "The True Cost" med. Hurtig måde lader priserne på tøj altid synker, og prisen i sidste ende betaler miljøet og de mennesker, der er involveret i fremstillingen.

Hvem betaler prisen for vores tøj? Dette spørgsmål omhandler filmen "The True Cost". I de senere år er mode blevet mere og mere overkommelig for os forbrugere, og vores garderobeskabe bliver fyldigere. Antallet af tøj, vi køber årligt, er steget med 400% i de sidste 20 år. Mange mennesker køber så meget, at de ikke engang bærer noget af det. Priserne for amerikanske forbrugere falder, men for miljøet og de mennesker, der er involveret i produktionen, stiger omkostningerne umådeligt på samme tid.

Hurtig Mode

Hurtig mode - Hvad er det?

Hvert år er der nye samlinger og nye trends. Selvfølgelig vil de fleste af dem tilpasse sig det og købe nye tøj. Præcis disse sæsonmæssige trendstykker til rimelige priser dette kaldes hurtig mode. Særligt store modekæder fortsætter med at drive denne tendens fremad med nye kollektioner og it-stykker. Fordi hurtig mode skal være billig frem for alt, lider kvaliteten og produktionsomkostningerne holdes så lave som muligt. Hvis en producent nægter at producere endnu billigere, skifter du til en anden, der er villig til at gøre det. Virkningen af hurtig mode på miljøet og de mennesker, der er involveret i produktionskæden, er ødelæggende.

Miljøproblemer forårsaget af Hurtig Mode

Modeindustrien er den mest forurenende branche efter olieindustrien

Utroligt, men desværre sandt: kun olieindustrien er endnu mere forurenende end modebranchen – og hurtig mode har en stor andel i den. De fleste beklædningsgenstande er ikke biologisk nedbrydelige. På grund af de enorme mængder tøj, der købes og produceres årligt, er der Tonsvis af tekstilaffald hvert år, for trods alt for de nye trends har du brug for plads i garderobeskabet.

Men ikke kun kasseret tøj skader vores miljø. Produktionen er også meget skadelig for miljøet på grund af de lavest mulige omkostninger. Over 90% af den Bomuld, som vores tøj er fremstillet af, er genetisk modificeret og behandlet med pesticider. Økologisk bomuld er på den anden side meget mere miljøvenlig – men også dyrere.

Læderproduktion har også en negativ indvirkning på vores miljø. Dyrene, der opdrættes, producerer store mængder metan. Til garvning af læder anvendes kemikalier, der skader folks sundhed og vores Forurenende drikkevand. Kræft og andre sygdomme som astma er konsekvenserne for mennesker i de berørte regioner.

Folk lider for hurtig mode

Utallige mennesker betaler hurtig mode med deres liv

De, der laver vores tøj, kæmper ikke kun med sygdomme, men skal også normalt arbejde under meget dårlige forhold. For at kunne sælge hurtig mode billigt til forbrugerne betales producenterne lavt, hvilket påvirker arbejdstagernes løn. Arbejdere, der danner fagforeninger eller demonstrerer for højere lønninger, bliver slået op – nogle gange til døden. Nogle bliver også løsladt, andre ender endda i fængsel. Som Medarbejderne har intet valg. For at finansiere dit og dine børns liv skal du fortsætte med at arbejde.

Mange tekstilfabrikker er i katastrofale forhold, hvilket gentagne gange fører til tragiske ulykker. Den største tragedie fandt sted i Bangladesh i 2013, da Rana-bygningen, en otte etagers bygning, kollapsede. Det husede hovedsageligt tekstilproducenter, der producerer til nogle store modemærker. Mere end 1000 mennesker mistede livet over 2400 blev såret. Ejeren blev gjort opmærksom på revner i bygningen dage tidligere, men medarbejderne blev tvunget til at fortsætte med at arbejde.

Som et resultat har mange store mærker, der sælger fast fashion, lovet i form af retningslinjer for at kontrollere og forbedre arbejdsvilkårene i de producerende lande mere detaljeret. Men disse retningslinjer garanterer ikke et sikkert og godt liv for arbejderne, da de stadig er for dårlige. Nogle producenter bruger endda smuthuller. I nogle tilfælde samarbejder vi f.eks. med underleverandører, der ikke skal overholde retningslinjerne.

Forbrugerne forbedrer modebranchen

Hvad forbrugerne kan gøre

De negative konsekvenser af modeindustrien ses ikke i den vestlige verden. Dette gør det endnu vanskeligere at bestemme, hvad du kan købe med god samvittighed. Men selv med et par små ændringer kan vi positivt ændre vores forbrugeradfærd. Uanset om du køber hurtig mode eller ej, bør du mindre shopping. I stedet for at følge enhver trend og konstant hænge det nyeste IT-stykke i skabet, kan du ty til tøj, der brug og kombiner på forskellige måder lade. Dette reducerer tekstilaffald. Et udvalg af bæredygtige yogini af høj kvalitet Grundlæggende Toppe og Yoga Bukser du kan finde den hos os.

Selv dem, der kun har et lille budget til tøj, bør fokusere mere på kvalitet snarere end kvantitet. Fordi du investerer i holdbart materiale og kan bære sit tøj længere - på lang sigt er dette endnu billigere end billigt tøj. For som man siger: Hvis du køber billigt, køber du to gange. Derudover kan du med en T-shirt til ti euro være sikker på, at producenterne ikke tjener meget på det, når alt kommer til alt ønsker modemærket også at tjene penge.

Find ud af på forhånd om de mærker, du køber. Hvor er det produceret? Hvordan produceres det? Hvilke stoffer anvendes? Du kan finde nogle af disse oplysninger på etiketterne i dit tøj. Især Bangladesh og Pakistan er lavtlønslande, hvor arbejdstagere får meget dårligt løn. Polyester og polyurethan kan ikke bionedbrydes. Økologisk bomuld beskytter på den anden side din hud og er miljøvenlig. Der høj kvalitet stof brugt, og produceret under gode forhold, også afsløre dette. Mere om du kan læse mere om vores produktion her. Hvilke stoffer vi bruger, kan du finde på denne side læs om.