Angst: wie wir damit umgehen

Frygt: hvordan vi håndterer det

Det handler ikke om at eliminere angst fra vores liv. Det handler om ikke at blive bestemt af hende ikke at blive fanget i hende. Det er snarere ved at acceptere angst, så for at være opmærksom på det, at håndtere hende, for at lade dem frigives i det mindste lidt.

Gæst artikel af Nirit Sommerfeld

Vi gennemgår alle en ekstraordinær tid lige nu. De fleste af os har ikke oplevet Anden Verdenskrig, men ofte beskrives koronakrisen som at en dramatisk begivenhed efter den globale katastrofe.

Nu bor vi her i Tyskland under stort set optimale forhold. Hygiejnestandarden er høj, den medicinske behandling er meget god, og vi har (stadig) friheden til at vælge den slags medicin, som vi synes er rigtig for os. Forudsætningen for dette er imidlertid, at vi også har en vis bevidsthed om det og udvikler en følelse af, hvad der virkelig gør os godt. Men hvordan kan vi med sikkerhed sige hvilken medicin, hvilken vaccination, hvilken mad er det rigtige valg for os i en tid med usikkerhed?

Jeg tror, at den største hindring på vejen til klare beslutninger er vores frygt. Frygt er et ekstremt kraftigt fænomen, frygt beskrives ofte som den stærkeste følelse, der tilsidesætter alle andre mekanismer hos mennesker. Dette er vigtigt i nogle situationer: hvis nogen nærmer dig med en kniv, er det godt, at frygt får din adrenalin til at svæve og giver dig ufattelige kræfter, der får dig til at løbe og skrige for at redde dit liv. Men angst kan også lamme, gøre aggressiv eller depressiv. Frygt er en meget naturlig ledsager, den "hører uundgåeligt til vores liv", som Frits Riemann allerede skrev i forordet til sin bog i 1961 Grundlæggende former for frygt dette er et af psykoanalysens standardværker i dag. Så det afgørende spørgsmål er ikke, hvordan man kan slippe af med frygt, men hvordan man skal håndtere det, så vores liv ikke bestemmes af det.

Riemann skriver: "Vi kan kun forsøge at udvikle modstridende kræfter mod dem: mod, tillid, viden, Magt, håb, ydmyghed, tro og kærlighed. Disse kan hjælpe os med at acceptere frygt, håndtere den, besejre den igen og igen.“ Men hvordan fungerer dette i denne tid, når de mest forskellige meddelelser surrer omkring os, som alle er mere tilbøjelige til at øge vores angst? Er det frygt for virussen, sygdommen, døden eller frygt for statskontrol, tab af frihed og demokrati?

Først og fremmest handler det ikke om helt at fjerne frygt fra vores liv. Det handler om ikke at lade dig bestemme af hende og ikke blive fanget i hende. Det er ikke for ingenting, at de siger: "frygt er ikke en god rådgiver". Det handler snarere om at acceptere frygt, dvs.blive opmærksom på den, håndtere den for derefter at være i stand til at lade den gå i det mindste til en vis grad. Ja, men hvordan?

Jeg kan ikke give dig en opskrift på dette, men jeg kan fortælle dig, hvad der virker for mig. Det starter med det faktum, at jeg selv anerkender for mig selv, at jeg er bange og plaget af tvivl, helt utilfreds. Jeg spekulerer på: vil jeg have dette? Jeg har en fri vilje og derfor valget at beslutte. Jeg tager beslutningen om ikke at lade frygt styre mig. Så går jeg på pension, sidder eller ligger komfortabelt, lukker øjnene og lægger mine hænder på min mave. Jeg ser ham stige og falde med hvert åndedrag. Jeg ser også mine ængstelige tanker. Jeg takker min hjerne, som er så kraftig, og fortæller tankerne, at de kan komme tilbage senere, men nu kan de forsvinde. Så tænker jeg på alt det gode, der omgiver mig: Mit varme rum (selvom det regner udenfor), min hyggelige seng, mit tag over hovedet, mit lager køleskab; mit forhold, mit erhverv; mine mange måder at give mig frihed på: at gå ud i den friske luft, at kommunikere med andre, at være mobil (selvom dette i øjeblikket er noget begrænset).

Nu tænker jeg på alt, hvad jeg allerede har mistet alt i mit liv, hvorfra jeg måtte dele (følte mig endelig). Jeg var nødt til at sige farvel til min ungdom med min hurtige, lette krop, til eventyr, kærlighedsforhold, til mit hjemland og til nogle drømme. Jeg forestiller mig alt dette så præcist som muligt, trækker vejret og føler mig ind i det. Nogle gange flyder et par tårer.

Og så stiller jeg mig selv spørgsmål: hvordan fortsatte tingene efter det? Hvordan kunne jeg leve videre efter det? Overlevede jeg dette? Også og især dette spørgsmål er vigtigt, så sjovt som det måske lyder! Det er også vigtigt at nøje overvåge svarene på dem. Ofte begynder svaret med " Ja, men...". Ja, men det gjorde så ondt! Ja, men jeg savnede hende / ham så meget! Ja, men det var aldrig det samme igen! Og så igen spørgsmålet: overlevede du dette?

Den vigtigste indsigt for mig: det er aldrig det samme bagefter som det plejede at være. Tingene ændrer sig. Alt er i bevægelse. Men livet fortsætter. Indtil det slutter. Døden er uundgåelig. Vi ville gøre det godt at blive venner med denne banale og alligevel så vigtige kendsgerning. For ligesom vi alle – uden en eneste undtagelse – kom ind i dette liv gennem fødslens mirakel, så vil vi - garanteret uden undtagelse-også gå ud af dette liv igen. For mig er det derfor af afgørende betydning, hvordan dette liv leves i her og nu. Jeg ønsker, at det skal være et godt tolereret og selvbestemt liv for hele mit miljø-mennesker – dyr og planter kan stort set fri for angst og anden smerte. De kan ikke undgås, men viden om, at tingene under alle omstændigheder vil fortsætte, at verden vil fortsætte med at vende, selvom min lille, beskedne eksistens kan antage forskellige former, giver mig styrke og selvtillid. Hvad skal der ske? Hvis jeg bliver syg, vil jeg være temmelig sikker på at få det godt igen. Jeg har trods alt allerede overvundet nogle alvorlige sygdomme. Hvis jeg er syg, jeg burde være rimelig vær, Beskyt mig, respekter faren, Spis sundt, bevæg så meget som muligt i den friske luft, grine meget og ikke absorbere for meget information hver dag. At lytte til radioen i en kvart time om morgenen og aftenen er ofte nok til at holde sig ajour.

Nirit SommerfeldVores gæsteforfatter Nirit Sommerfeld, www.nirit.de

"Fred er kun mulig, hvis alle mennesker kan leve i frihed og retfærdighed.

For at sige det direkte: Jeg vil ikke bagatellisere Covid-19-sygdommene. Men jeg er overbevist om, at vi kan håndtere dem bedre, hvis vi behandler dem med afstand og respekt snarere end med frygt. Frygt har vist sig at svække vores immunsystem, og det kan vi ikke bruge i øjeblikket.

I denne forstand: Bliv sund og munter, opmuntre dig selv og andre ved at vælge dette! Smil og træk vejret.